Off Road instructievideo’s zijn volop aanwezig op YouTube, maar wat zijn nou de beste kanalen waarmee jij je Off Road skills kan verbeteren? We lijnen hieronder de 5 beste kanalen voor jou op.

1) Mototrek

Mototrek is wat ons betreft het beste kanaal als het gaat om Off Road instructievideo’s. Zoals ze zelf omschrijven: “Creating honest, authoritative, entertaining adventure motorcycling videos on YouTube! Riding skills, tips and tech for traveling the world on two wheels on-road and off-road.”. De video’s zijn zeer gestructureerd, zijn voorzien van duidelijke, maar ook bijna filmwaardige beelden en staan bol van de leerzame tips. De founder van Mototrek, Tim Tyler, is een professionele filmmaker, en dat zie je terug in de bijna cinematische beelden. De grote keyplayer in de video’s is echter Bret Tkacs: een zeer ervaren Off Road instructeur met een heel fijne manier van uitleggen. Helaas heeft Bret Tkacs Mototrek inmiddels wel verlaten, maar andere instructeurs zoals Cassie Maier en Dusty Wessels zijn ook zeker goede en aangename instructeurs.

Bekijk hier hun website, YouTube-kanaal, Instagram– en Facebook-account.

2) FortNine

FortNine heeft niet heel veel echte Off Road instructievideo’s, maar in een breder verband verdient FortNine zeker een tweede plek in deze lijst. Zoals ze zelf omschrijven creëren ze “motorcycle content with a rare twist: honesty.”. En ‘honest’, dat zijn ze zeker! Met de grootste Canadese ‘powersports retailer’ als hun eigen ‘motor’ maken ze waanzinnige producties, en beter nog, ze hoeven geen enkele investeerder of adverteerder te pleasen en kunnen dus 100% eerlijk zijn. De reviews, van (voornamelijk Off Road) motoren en essentiële accessoires zijn daarom zeer waardevol. Naast Off Road instructievideo’s en reviews maken ze content over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld life-saving tips, adventure survival skills en de onzin van road raging op een motor. De video’s worden gehost door Ryan Kluftinger, beter bekend als RyanF9 en hij maakt de video’s met een groot gevoel voor humor en, zeker de laatste tijd, met fantastische beelden. Ook weet hij moeilijke onderwerpen makkelijk uit te leggen door een hoge technische know-how en heeft hij een bijna radio-waardige stem. Al met al een super kanaal om op te abonneren.

Bekijk hier hun website, YouTube-kanaal, Instagram- en Facebook-account.

3) Bret Tkacs

Bret Tkacs mag Mototrek verlaten hebben, maar met het maken van Off Road instructievideo’s is hij niet gestopt. Sinds zijn vertrek is hij zijn eigen kanaal begonnen en behandelt hij gestaag onderwerp na onderwerp om ons de fijne kneepjes van het adventure-rijden uit te leggen. Met zijn eigen kanaal heeft Bret Tkacs wel wat ingeleverd op structuur en op de charme die filmmaker Tim Tyler wist toe te voegen met zijn productie- en filmskills. Desalniettemin, blijft Bret Tkacs een autoriteit op het gebied van Off Road motorrijden en zijn de inhoud en kwaliteit van zijn instructies minstens net zo goed. Daarom dus een verdiende derde plek op deze lijst.

Bekijk hier zijn website, YouTube-kanaal, Instagram- en Facebook-account.

4) Clinton Smout

Van Clinton Smout hoef je geen fancy producties te verwachten, maar dit compenseert hij met inhoud en eenvoud. Gewoon straight-to-the-point tips en tricks over adventure rijden door een oude rot in het vak. Zijn YouTube-kanaal is onderdeel van zijn school voor trainingen en tours voor dirt bikes, ATV’s, adventure bikes en zelfs sneeuwscooters. Het meest markante is nog wel het accent van mister Smout himself en zijn droge humor, alleen daarom al het kijken waard.

Bekijk hier zijn website, YouTube-kanaal, Instagram- en Facebook-account.

5) RIDE Adventures

Op nummer 5 van deze lijst staat RIDE Adventures uit het Amerikaanse Oregon. Qua views en abonnees iets minder populair dan de andere kanalen in deze lijst, maar qua inhoud niet perse minder goed. Als onderdeel van het gelijknamig bedrijf, gericht op adventure tours en rentals, brengen ze een uitgebreid scala aan video’s in het kader van Off Road trainingen, maar ze reviewen ook verschillende adventure bikes en accessoires. Duidelijk en overzichtelijk. Punt.

Bekijk hier hun website, YouTube-kanaal, Instagram- en Facebook-account.

Niet perse Off Road instructievideo’s, maar toch noemenswaardig

Er zijn nog een aantal noemenswaardige kanalen, die niet direct thuishoren in de top 5 over Off Road instructievideo’s, maar op hun manier wel bijdragen aan wat wij ‘More skills, more adventure!’ noemen.

MotoJitsu

Als we het hebben over ‘more skills’ hebben, dan zijn we bij MotoJitsu bij het juiste adres, of eigenlijk bij het juiste kanaal. Met zijn credo ‘Shut up and practice!’ probeert hij motorrijders te inspireren ‘full gear’ te dragen, cursussen te volgen en actief te oefenen om daarmee motorongelukken te verminderen. Helaas niet Off Road, maar On Road behandelt hij zo ongeveer elk onderwerp wat je kan verzinnen, zoals countersteering, trailbraking, revmatching, kneedowns, u-turns en zelfs over onderwerpen als tanken en het neerzetten van je motor op de middenbok. Het mooie is dat zelfs over die schijnbaar hele simpele onderwerpen, je toch weer nieuwe handige tricks leert. Onderscheidend door zijn enorme passie, zijn vele video’s (bijna elke week wel een upload), zijn visuele uitleg met flipovers en stiften en zijn grote interactie met zijn publiek (tot aan gratis ‘1 on 1 rides’ in zijn vrije tijd met volgers). Wij zijn fan!

Bekijk hier zijn website, YouTube-kanaal, Instagram- en Facebook-account.

Itchy Boots

Het kanaal met de meeste abonnees in dit artikel, meer dan 630.000 (!), en dat van eigen bodem. Als we het hebben over avontuur op een motorfiets, dan moet Itchy Boots, ofwel Noraly Schoenmaker, zeker genoemd worden. Wat een geweldige avonturen beleeft zij met haar verschillende adventure bikes. Onze tip: open YouTube op je smart TV en geniet een avondje van haar adembenemende beelden, bijzondere ontmoetingen en spannende momenten in de verste uithoeken van deze wereld die je op twee wielen kan bereiken. Grappig is dat ze door Covid-19 in eigen land op ontdekking moet en dat doet ze door onder andere mee te gaan met een boswachter op een elektrische Adventure bike van Zero Bikes en te trainen met de rijders van de Politieacademie. Als je van de podcasts bent, is de aflevering met Noraly van Ongekend Talent Podcast zeker een aanrader overigens. Hierin gaat ze onder andere in op waarom ze zo avontuurlijk ingesteld is, hoe haar dagen eruit zien en wat haar spannendste momenten op reis waren.

Bekijk hier haar website, YouTube-kanaal, Instagram- en Facebook-account.

RED Fred

Nog niet één van de grote spelers, maar zeker een kanaal met potentie. De meeste video’s zijn Duits (handig voor onze Duitssprekende rijders), maar RED Fred heeft inmiddels ook een aardig aantal video’s in het Engels. Frederic weet kort maar krachtig onderwerpen uit te leggen en verrast ons vaak met zijn editing skills. Heel gaaf vinden we het dan ook dat RED Fred in juli 2021 een Off Road Motor Training bij ARX Motorcycle Adventures komt volgen! Hier zal hij tegen die tijd uitgebreid verslag van doen, en wij natuurlijk ook, dus stay tuned.

Bekijk hier zijn website, YouTube-kanaal, Instagram- en Facebook-account.

Onze eigen Off Road instructievideo’s

Al die YouTube video’s zijn echt super om een theoretische basis te leggen en een demonstratie te krijgen bij de skills. Om die reden gaan wij vanaf het voorjaar van 2021 ook instructievideo’s publiceren, speciaal gericht op de Nederlandse Off Road rijder. Hierdoor kan je altijd en overal aan je skills werken, op je eigen tempo. In de tussentijd kan je wel al genieten van onze Just Ride video’s.

Leren Off Road rijden doe je echter niet met alleen YouTube-video’s kijken, maar vooral door te oefenen, te oefenen en te oefenen! Dus blijf niet te lang hangen achter dit scherm, maar stap op die motorfiets en ga trainen!

Zoek je hulp bij je eerste stappen Off Road, wil je onder toeziend oog van gepassioneerde instructeurs werken aan je skills of gewoon een mooie Off Road dag hebben en daarmee van elkaar leren, hetzij alleen, hetzij met een motormaatje, schrijf je dan snel in op een van onze Off Road Motor Trainingen.

Wij proberen ons te onderscheiden door persoonlijke aandacht, leren op je eigen tempo en passie! Onze missie: “More skills, more adventure!”.

Wat raad jij aan?

In de overload aan content op YouTube hebben wij vast hele toffe kanalen over het hoofd gezien. Welke YouTube-kanalen of specifieke video’s raad jij aan? Laat het ons en andere adventure-riders hieronder weten of deel het met ons via Instagram of Facebook.

– 03 januari 2021-

No responses yet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *